
ДФЗ преведе на животновъдите 27,5 милиона лева за хуманно отношение
юни 26, 2025
Никой не е по-голям от хляба, заяви Наталия Киселова на откриването на жътвата в село Манастирище
юни 30, 2025Ясни са имената на финалистите за Европейските награди за биологично производство 2025. Във всяка от категориите са селектирани по три водещи проекта, общо 21 финалисти от 13 страни членки на ЕС.
Победителите ще бъдат оповестени на официална церемония, която ще се състои в Брюксел на 23 септември – част от инициативите за ежегодния Европейски ден на биологичното производство, информира Европейската комисия.Сред отличените тази година отново има българско участие (след като миналата година за наградата се бори Благовеста Василиева от „Дивата ферма“) – Албина Ясинская от биоферма „Розино“ е сред трите номинирани в категорията „Най-добра жена-биофермер“. Тя ще се конкурира със Соня Мейреге от Франция и Кайса Раутаканел от Финландия. Припомняме, че през миналата година в същата категория също имаше българка сред финалистите – Благовеста Василиева от „Дивата ферма“.В категорията „Най-добър мъж-биофермер“ финалисти са Ливен Деврезе (Белгия), Йозеф Буки (Унгария) и Стефан Ромсторфер (Австрия).Претендентите за титлата „Най-добър биологичен регион/биорайон“ са от Естония, Германия и Испания, а в категорията „Най-добър органичен град“ се състезават Шавеш и Валпасос от Португалия и Бон от Германия.Финалистите в категорията „Най-добри малки и средни предприятия за преработка на биохрани“ са от Австрия, Румъния и Испания.
Отличието за „Най-добър търговец на биологични продукти“ ще отиде при участник от Румъния или Германия, като Германия има две номинации.Званието „Най-добър биологичен ресторант/услуга за храна“ ще бъде присъдено на един от трите финалиста от Словения, Австрия и Гърция.Подробности относно участниците, критериите за оценка и самите награди могат да бъдат открити на официалната страница на Европейските награди за биологично производство.Наградите са учредени през 2022 г. като част от Плана за действие за развитие на биологичното производство. Те отличават високи постижения по цялата верига на стойността – от производители и ресторанти до МСП и общини. Освен това допринасят за популяризирането на логото за биологично производство и повишават обществената информираност.Тази година се провежда четвъртото издание на инициативата, като са включени седем индивидуални отличия. Те целят да отличат иновативни, устойчиви и вдъхновяващи проекти, които внасят реална добавена стойност в сектора на биологичното земеделие и хранене. Отличените имат възможност да покажат добрите си практики пред по-широка публика.Организатори на наградите са Европейската комисия, Европейският икономически и социален комитет, Европейският комитет на регионите, Copa-Cogeca и IFOAM Organics Europe. В състава на журито влизат представители на тези институции, както и на Европейския парламент и Съвета на ЕС. Оценяването се извършва въз основа на общи критерии за всички категории.
Да я подкрепим!
Източник: agri.bg
